Börja utforma din logotyp

10 bästa reselogotyper och hur du designar din egen logotyp med vår logotyptillverkare

Publicerad: 2021-01-07

Resor ska vara roliga och spännande och utnyttja människors naturliga passion för äventyr… så varför är så många reselogotyper tråkiga? Om du är ett resevarumärke bör din logotyp återspegla spänningen och upprymdheten i branschen för att locka kunderna och uppmuntra deras goda humör. Frågan är hur man utformar en sådan reselogotyp om man är ny i logotypdesign? 

I den här guiden förklarar vi hur man designar sin egen reselogotyp, med början med en djupgående titt på de 10 bästa reselogotyperna att ta efter. Vi förklarar vad dessa stora resevarumärken gör rätt med sina logotyper och dyker sedan ner i praktiska råd som nya och små företag kan använda för sina egna reselogotyper. 

 

1. Lufthansas logotyp


Lufthansas logotyp

 

Det tyska flygbolaget Lufthansa är en bra reselogotyp att börja med; de visar många av de traditionella riktlinjerna för reselogotyper väl. Till att börja med använder de en emblematisk fågel som symbol — fåglar, flygplan och andra flygande föremål är vanliga val för reselogotyper eftersom de representerar friheten att åka vart som helst (för att inte nämna att många resor involverar flygning). 

Det är inte bara fågelikonografin, utan också stilen i vilken den är utformad. Lufthansa använder sig väl av de upprepade parallella linjerna, som enligt vår guide om hur man använder former i logodesign står för stabilitet och tillförlitlighet. 

För resevarumärken används dessa parallella linjer ofta för att visa rörelse i statiska bilder, vilket ger den illustrerade fågeln en känsla av att den flyger framåt. Alltför många raka linjer, som i bokstäverna i varumärket, kan få en logotyp att verka stel eller formell. Lufthansa motverkar detta genom att omsluta fågeln i en cirkel för att mjuka upp bilden och verka mer avslappnad. 

 

2. Design av Airbnb-logotyp

 

Airbnb logo

 

Airbnb är en av de mest kända logotyperna i alla branscher och kombinerar olika principer för grafisk design för att skapa en enkel men meningsfull logotyp för reseföretag. Användningen av kurvor och cirklar får dem att verka avslappnade och roliga, ett bra val för att mildra rädslor för ett varumärke som bjuder in människor att bo i främlingar’ hem. 

Denna avslappnade stil förstärks av den uppochnedvända hjärtformen, en universellt erkänd symbol för fred och tillit. Ett av de mest inspirerande elementen i Airbnb-logotypen är dock den subtila nicken till digitala kartpekare (formen i mitten). Även om det inte alltid är uppenbart är denna ovala med en spets förknippad med markörer på digitala kartor, vilket ger en antydan om att varumärket är verksamt inom resebranschen även om betraktaren aldrig har hört talas om Airbnb tidigare. 

 

3. Design av Tripadvisors logotyp

.
 

Tripadvisor logo

 

Tripadvisor är ett av världens mest populära resemärken, även om de inte erbjuder långväga transporter eller boende. Eftersom de är mer inriktade på rådgivning och planering än på faktiska resor kan de experimentera med mer varierande designtekniker som andra resemärken inte kan göra. 

Till exempel används ofta ugglor i logotyper för utbildning eftersom de har en koppling till intelligens. Men eftersom Tripadvisor har en fot i resebranschen och en annan i utbildningsbranschen passar ugglan perfekt — som fågel är den’väl lämpad för reselogotyper. Den överdrivna användningen av cirklar gör också att de verkar mer tillgängliga och välkomnande för förstagångsanvändare. 

 

4. Design av Expedias logotyp

 

Expedias logotyp

 

Flygplan kan tyckas vara för enkelt för reselogotyper, men det finns ingen bättre symbol för att representera flygresor —  ingen kommer att ifrågasätta vilken bransch Expedia arbetar med efter att ha sett deras logotyp. Det som gör den här logotypen fantastisk är den förlängda linjen som kommer från planets stjärt: liksom Lufthansas upprepade parallella linjer får den långa linjen som kommer från planets baksida bilden att se ut som om den rör sig framåt, vilket ger mer liv åt logotypen. 

Som Lufthansa omsluter Expedia sin logotyp i en cirkel för att få varumärket att verka mer inbjudande. Om du’är bekant med färglära för logotypdesign kan du också uppskatta Expedia’s val av färger. Mörkblått antyder kapacitet och tillit, nödvändiga egenskaper för att lindra reseångest, medan gult är det perfekta paret för att accentuera, vilket vi förklarade i vår guide till färgkombinationer för logodesign. 


5. Azul Airlines logotypdesign

 

Blå logotyp

 

Med tips om logotypdesign är det viktigt att lära sig reglerna, men det är också viktigt att lära sig när man ska bryta dem. Azul Airlines i Brasilien avviker från de vanliga bästa metoderna för reselogotyper, men gör det på ett sätt som fortfarande fungerar. 

Noterbart är att Azul Airline’s logotyp är mycket kantig, full av rektanglar, raka linjer och skarpa hörn. Alla dessa designtekniker är reserverade för seriösa och professionella varumärken — de representerar auktoritet och stabilitet på bekostnad av vänlighet. 

Hursomhelst mjukar Azul upp det auktoritära på två sätt. För det första använder de livliga och pastellfärger, som framstår som roliga och nyckfulla för att balansera upp saker och ting. Den använder också kreativa och unika visuella bilder — kontinenten Sydamerika omdömd i en kubistisk dagdröm. Detta visuella material hjälper människor att inte bara komma ihåg varumärket utan också att associera det med dess huvudsakliga geografiska verksamhetsområde. 

 

6. Budget Yatra logotypdesign

 

Budget yatra logo

 

På samma sätt som Budget Yatra gör resetjänster tillgängliga för lågbudgetresenärer, tar deras logotyp traditionella reselogotyper och ger dem en "billig" twist. Detta är en känslig linje att gå — alla vill ha ett lågprisflygbolag men ingen vill ha ett “billigt” flygbolag — även om Budget Yatra gör det på ett elegant sätt. 

För det första använder de en “billigare” version av ett flygplan med dess pappersmotpart. Pappersflygplan kan bli komplicerade, så de valde en enkel och lättskött visuell stil med minimala linjer och detaljer. Dessutom är deras accentfärg orange nära förknippad med billiga varor och budgetvaror; det är tydligt att deras logotypdesigner har gjort sina efterforskningar. 

 

7. Design av logotyp för Velvet Escape

 

Velvet escape

 

Som reseblogg och webbplats för recensioner av resmål har Velvet Escape andra kriterier för sin logotyp än ett flygbolag eller en direktresetjänst. De utnyttjar sin frihet med sin gröna färg och miljöbilder — de tilltalar yngre och mer miljövänliga resenärer. 

Men Velvet Escape vill fortfarande att folk ska veta vilken bransch de tillhör, så de behåller några av reselogotyperna. Deras logotyp kretsar kring bilden av en fågel, en välanvänd ikon för reselogotyper, och de fäster en lång linje på baksidan för att visa rörelse (precis som Expedia). Vad de gör bra är att blanda alla dessa element tillsammans — fågelns flyglinje dubbleras som bladets ådra, vilket skapar en minnesvärd logotyp som läsarna lätt kan känna igen. 

 

8. Garuda Indonesia logotypdesign

 

Garuda indonesia

 

Vi har redan nämnt trenderna med fåglar och upprepade parallella linjer i reselogotyper, men Garuda Indonesiens logotyp visar båda dessa trender perfekt. Sättet som hela logotypen sätts samman på betonar verkligen bildens dynamiska rörelse, vilket förstärks av hur linjerna blir tunnare från höger till vänster. 

Det är också värt att nämna deras användning av kurvor — de mest påtagliga elementen är rundade och cirkulära, vilket gör att varumärket verkar mer lekfullt. Till och med fågeln’s näbb och “arga” ögon är lätt rundade i hörnen för att logotypen inte ska verka alltför aggressiv. Färgvalet, med både ljusa och mörka nyanser av blått, hjälper varumärket att framstå som både vänligt och professionellt. 

 

9. Logotypdesign för Anywhere We Roam

 

Logotyp för alla våra resmål

 

Anywhere We Roam, en annan reseblogg, verkar ha tagit ett exempel från Airbnb’s bok. De använder också den subtila markeringen från digitala kartor som sin huvudbild, en ledtråd till åskådarna om att de är verksamma inom resebranschen. Till skillnad från Airbnb har de dock den avslöjande pricken i mitten, vilket inte lämnar något tvivel om att det faktiskt är en kartmarkör. 

Och även om svartvita logotyper tenderar att se mer seriösa ut än färgglada logotyper, håller Anywhere We Roam det lätt med sina söta återgivningar av fötter och tår. Deras unika stil för fotspår representerar inte bara resebranschen för förstagångsbesökare, utan lämnar också ett bestående intryck i läsarnas medvetande. 

 

10. Design av logotyp för Cathay Pacific

 

Cathay pacific logo

 

Sist har vi en av de mest framgångsrika logotyperna för resor, och en som visar några av de bästa logotypdesignteknikerna för branschen. Cathay använder en fågelform och upprepade parallella linjer som andra reselogotyper, men de gör det på ett sätt som är helt unikt och originellt. Det är till och med tveksamt om bilden är en fågel överhuvudtaget — även om den typen av mystik bara gör den mer minnesvärd. 

Det’är målet med all logotypdesign, inte bara reselogotyper — använda sig av de beprövade designteknikerna, men göra dem på ett sätt som’aldrig har gjorts tidigare. Om du lyckas med det har du en reselogotyp som är lika ikonisk som Cathay Pacifics.

 

3 experttips för att utforma din reselogotyp

 

Vad kan du ta med dig från de bästa reselogotyperna ovan? Här är de tre bästa tipsen att tänka på när du gör din reselogotyp. 

 

1. Flygbilder

 

Logotyper handlar inte bara om roliga färger och djurmaskotar — logotyper är kommunikationsverktyg så att alla som ser dem vet vilken verksamhet du är verksam inom. Logotypen är i princip en snabb reklam som förklarar vem du är och vad du gör. 

För reselogotyper vill du därför inkludera bilder av flyg eller flygning för att visa att du är verksam inom resebranschen (även om du inte är ett flygbolag, som resebloggarna ovan). De två uppenbara och vanligaste ikonerna är flygplan och fåglar, men som tur är har båda ett tillräckligt brett utbud för att du fortfarande kan vara unik och originell. 

Tänk alltid på vilken typ av varumärke du vill vara innan du bestämmer dig för en enda bild eller stil. Tripadvisor vill till exempel framstå som pedagogisk och klok, så de använder en uggla — fortfarande en fågel, men en fågel som är specifik för deras varumärkesidentitet. På samma sätt använder Budget Travel ett pappersflygplan eftersom de är ett lågprisvarumärke, fortfarande ett flygplan, men i en stil som är anpassad till deras specifika affärsmål.

 

2. Cirklar och kurvor

 

Avhängigt av vem du frågar kan det vara skrämmande och nervöst att resa — särskilt om det handlar om flygresor. För att lindra denna rädsla innehåller många reselogotyper visuella stilar som lugnar ner människor, till exempel pastellfärger, söta bilder och cirklar/kurvor. 

Som vi förklarar i vår guide till former i logodesign, skapar cirklar och kurvor lekfulla och vänliga utseenden. Eftersom ögat naturligt följer varje linje det ser, framstår cirkulära och vågiga linjer som nyckfulla och roliga att titta på, till skillnad från raka linjer och skarpa hörn, som framstår som allvarliga och sanslösa. 

Vi ser att många reselogotyper använder cirklar och kurvor för att mildra den naturliga rädsla som följer med att resa och hjälpa till att få kunderna att känna sig lugna. I grund och botten ska resor vara roliga och bekymmerslösa — en fritidsaktivitet — så många resevarumärken lutar sig mot detta med avslappnad logotypdesign. 

 

3. Använd linjer för att visa rörelse

 

En teknik som kommer direkt från en serietidning: många reselogotyper använder linjer för att lura ögat att tro att en statisk bild rör sig. Som nämnts ovan följer det mänskliga ögat varje linje som det ser, och denna ögonrörelse kan manipuleras så att bilden verkar mer “levande” än vad den egentligen är. 

Med reselogotyper finns det två användningsområden för den här tekniken som är ganska vanliga. Den första är parallella linjer; användningen av flera linjer som alla går i samma riktning antyder att objektet är i rörelse, som om de skapar en oskärpa, som ett fotografi av ett rörligt objekt. 

Den andra är användningen av en enda linje, men gjord på ett sätt som gör att den drar till sig mest uppmärksamhet. I både Expedias logotyp och Velvet Escape-logotypen är “trail” linjen mycket längre än de andra linjerna, vilket gör att de sticker ut. Det fina med den här tekniken är att du kan göra vad du vill med linjen: en rak lång linje får det att se ut som om bilden går snabbare och längre, men en vågig eller slingrande linje kan få det att se ut som om objektet dansar eller har roligt. 

Oavsett vilken teknik du använder, se till att lägga linjen bakom objektet för att få det att se ut som om det’rör sig framåt. Kort sagt, placera linjerna så att de visar var föremålet har varit, inte vart det är på väg. 

 

Hur man designar en reselogotyp med en logotyptillverkare

Logogenies logotyptillverkare

 

Nu när du har en uppfattning om vad som ingår i en effektiv reselogotyp är frågan hur du gör en sådan? I huvudsak har du två alternativ: anlita någon som designar den åt dig eller designa den själv. Båda har sina egna fördelar och nackdelar, så låt oss undersöka båda individuellt. 
Hyr en designer

Professionella designers känner till alla tips, tricks och tekniker som vi har nämnt ovan, och lite till. När du anlitar en designer, frilans eller från en byrå, köper du deras expertis lika mycket som deras tid. 

Problemet är att ingen skicklig designer arbetar gratis. Den mest uppenbara nackdelen med att anlita en designer är kostnaden — duktiga designers tar hundratals eller till och med tusentals dollar för logotypdesign. 

Ibland kan du hitta billigare alternativ på sajter som Fiverr, men dessa sajter har ett dåligt rykte när det gäller att leverera vad de lovat, och det finns massor av före detta Fiverr-användare som känner sig lurade. Industristandarden för en logotypdesign är runt 200 dollar, så om någon tar 5 dollar har du rätt att vara misstänksam. 

Och även om du har pengar att avvara kan det vara svårt att hitta rätt designer för dig. Grafisk design är ett kreativt område, så det finns otaliga konstnärliga stilar att välja mellan. Du måste vara säker på att hitta en designer som både förstår din vision och kan förverkliga den, men det kan ta tid. 

 

Designa en logotyp själv med vår logotyptillverkare

 

Om du inte har pengar över i din budget för en logotyp ska du inte misströsta. Tidigare hade du kanske begränsade möjligheter, men numera har tekniken utvecklats så att praktiskt taget vem som helst kan designa sin egen logotyp med hjälp av ett verktyg för logotypdesign online som logogenie. 

I vår digitala era handlar designprogramvara mindre om dina händers tekniska skicklighet och mer om dina kreativa idéer. Du behöver inte behärska dina penseldrag eller blyertsskuggor — du behöver inte ens ha stadiga händer. Med digitala logotypmakare är allt du behöver en idé.

Logogenie, och andra designverktyg online, använder mallar för att göra designen snabb och enkel, även för nybörjare. Först väljer du din bransch från rullgardinsmenyn. 

 

Vi har kategoriserat våra mallar efter de viktigaste branschernas behov och krav, så att hitta din mall är det första steget. Vår algoritm kommer sedan att generera de bästa valen för din bransch. 
 


Det är bara att välja den du gillar och börja redigera. Du kan anpassa varje mall som du vill och anpassa dina val till: 

 

Huvudsakliga bilder
Företagsnamn och slogan
Font och typografi
Färgscheman
Text- och bildstorlekar
Text- och bildplacering
Lägga till nya ikoner
Layering (placera vissa bilder bakom eller framför andra)

 

Du kan välja från vårt interna bibliotek med över 200 ikoner. En snabb titt visar att det finns gott om de intellektuella bilder som vi nämnde ovan, inklusive träd med regnbågsblad, sköldar, böcker, examensmössor med mera. 

Om du vill använda mer avancerade tekniker har vi skrivit en snabb nybörjarguide om hur du använder Logogenie. Här förklaras alla nyanser i Logogenies gränssnitt, bland annat hur du redigerar enskilda aspekter av basbilden, ändrar vissa färger men inte andra, och hur du fulländar din typografi. 

Med hjälp av en DIY-logotypframställare som logogenie kan du skapa en logotyp på professionell nivå på bara några minuter. När du är klar kan du köpa alla behörigheter och kommersiell licensiering för 24,90 dollar, vilket ger dig din logotyp för evigt. 

Och även om designmallen fungerar bra för nybörjare, får du bättre resultat om du läser upp några grunder i grafisk design i förväg. Fortsätt läsa vår blogg för speciella designtips, direkt från expertdesigners. 

 

Kolla in våra andra artiklar

x