Börja utforma din logotyp

Apple-logotypen | Lär dig mer om historien, varumärket och logotypens utveckling

Publicerad: 2020-04-14

Vi kan spela en lek. Säg eller ropa ordet “Apple”, beroende på ditt humör. Ju mer energi du har att utstöta, desto högre ska du vara. När ordet lämnar din mun, blunda omedelbart i några ögonblick. 

Nu när du är tillbaka har vi en fråga: Är du mer benägen att föreställa dig frukten eller företaget som omdefinierade så många aspekter av vårt liv genom tekniken? 

Vi medger att du kanske ser den universellt igenkännbara logotypen före den faktiska frukten på grund av sammanhanget för varför du är här, men det finns fortfarande så mycket att säga om kraften bakom Apples emotionella och djupt effektiva varumärkesbyggande. Deras logotyp, den vackert förenklade, eleganta, intelligenta och fascinerande logotypen med det bitna äpplet, är utan tvekan en av de mest kraftfulla designerna som finns. Låt oss dyka ner i hur och varför det hela fungerar. 

 

Från “Apple Computer Co.” till “Apple”

 

Apple fick sitt namn efter att en av grundarna, Steve Jobs, besökte en äppelodling under en av sina eskapader i samband med en fruktdiet. Jobs ansåg att namnet var “roligt, livligt och inte skrämmande”. Ursprungligen hette företaget Apple Computer Co. och grundades av Steve Jobs, Steve Wozniak och Ronald Wayne (Jobs tidigare Atari-kollega). Det första arbetet med företaget ägde rum i Jobs’ föräldrars’ hem i Los Altos, Kalifornien redan i april 1976. De tre grundarna hade en vision om att utveckla och sälja persondatorer. På mindre än ett år blev den drömmen verklighet när Apple Computer Co. blev Apple Computer, Inc. vintern 1977. Datorförsäljningen fick ett rejält uppsving och företaget självt fick en enorm intäktsökning. Detta var det. 

 

Apples födelse
Bildtext: Apple föddes i Steve Jobs’ föräldrarnas’ hem i Los Altos, Kalifornien

 

Fast forward to 1980, när Apple gick till börsen, förenklade sitt företagsnamn och fick omedelbar ekonomisk framgång. Fyrtio år senare är det multinationella företaget så mycket mer än det ursprungliga konceptet. Från konsumentelektronik, till mjukvara, digital distribution och slutligen till ett distinkt hushållsnamn, är Apple ett av världens mest anmärkningsvärda varumärken som inte bara bidrog till att förändra det industriella landskapet, utan också till att introducera en helt ny era av personlig datoranvändning. 

 

Ett djärvt varumärke och dess utveckling

 

Utvecklingen av Apples logotyp
Bildtext: Apple-logotypens utveckling

 

Apples allra första logotyp utformades 1976 av två av grundarna, Steve Jobs och Ronald Wayne, och inspirerades av ett citat från Wordsworth. Den svartvita illustrationen, som skapades med tusch, föreställde den engelske matematikern, fysikern, astronomen, teologen och författaren Isaac Newton sittande under ett äppelträd. På insidan av bildramen står en text från den romantiske engelske poeten “Newton… a mind forever voyaging through strange seas of thought”. Företagets första namn, “Apple Computer Co.”, var inbakat på en tygliknande banderoll runt över- och undersidan.

Året därpå anlitade Steve Jobs designern Rob Janoff, Art Director på Regis McKenna och känd för sitt arbete med företagsdesign och varumärkesbyggande, för att skapa en ny logotyp för det nystartade företaget. Jobs ansåg enligt uppgift att den första logotypen såg gammalmodig ut och att den visade sig vara svår att reproducera i mindre storlekar. 

Den enda riktningen Janoff fick från Jobs var att inte “göra det sött”. Janoff studerade verkliga äpplen med bitar tagna från dem i alla möjliga vinklar. Bettet som syns i Apple-logotypen infördes ursprungligen för att folk inte skulle förväxla ett äpple med en körsbärstomat. Janoff’s kollega avslöjade att "bytes" var grunden för databehandling. Den nördiga ordspelet (bite/byte) var en otroligt relevant referens för teknikföretaget, och det lyckliga sammanträffandet med designen har bara bidragit till att göra den mer minnesvärd. Janoff tog med sig två versioner av logotypen till mötet; en version med en bit och en utan. Logotypen sågs med ränder, som en enfärgad färg och som ett metalliskt äpple. Den färgglada versionen, som kallades “rainbow apple”, valdes. Ett djärvt och modernt sans-serif-typsnitt följde med äppelgrafiken. Designern själv uppgav att det inte fanns någon anledning bakom placeringen av själva färgerna, men noterade att Jobs ville ha grönt i toppen “eftersom det’är där bladet fanns.” 

Äppelformen i sig hade’inte något med datorer att göra. Det handlar om att få folk att märka att en Apple-dator inte är en hård metallbit som inte hör hemma i ditt hem och som ditt barn inte skulle vilja vara i närheten av. Många olika frukter har en stjälk, är runda och har ett blad som hänger på den. Så bettet i äpplet var ursprungligen tänkt att visa att det var ett äpple och inte något annat. I metaforisk bemärkelse angav bettet också att man skulle bita i all den kunskap som användarna skulle få ut av denna dator.

Det roliga är dock att efter att jag hade kommit på det sa min creative director, Chip, “Oh guess what, Rob. Du designade just något som du inte visste. Ordet ‘byte’ är ett datorord. Och du tog en bit av Apple. Jag var inte tillräckligt datorkunnig för att se det från början. Och jag tänkte: "Det är en liten vits som kommer att hålla i längden! Alla logotyper som skämtar eller engagerar dig på det sättet kommer du att minnas. Och regnbågsfärgerna hade att göra med produktens särprägel. Apple-datorn var den enda som kunde visa bilder i färg.”

- Rob Janoff i en intervju med Forbes Magazine

 

Janoffs nya design för Apples logotyp

Bildtext: Rob Janoff’s omdesign av logotypen för Apple
 

Denna version av logotypen var en vinkning till Apple II, världens första dator med en färgskärm. Den nya designen debuterade strax innan datorn lanserades på West Coast Computer Fair 1977. Apple II:s utmärkande egenskap av färggrafik kommunicerades väl genom det färgspektrum som fanns i den omgjorda Apple-logotypen.

Senare skulle det revolutionära designföretaget Regis McKenna, som också hjälpt till att utveckla varumärkesidentitet för konkurrenter som Compaq och Intel, fortsätta att arbeta med Apple genom att skapa en fullständig affärs- och marknadsföringsplan för företaget.

Det tog några år innan företaget insåg att färger var komplicerade att trycka och att processen med att trycka den livliga Apple-logotypen var en stor kostnad. 1984 ersattes företagets typsnitt med ett specialanpassat Garamond (kallat Apple Garamond), ordmärket försvann (tack Landor Associates), och man införde ett starkt emotionellt varumärke och grafisk ikonografi. 

 

Apples regnbågslogotypTeckning: Regnbågslogotypen från Apple


Apple’s Superbowl-reklam visade hur väl deras fokus på fantasi och innovation kunde möjliggöra deras uppgång till toppen. Många hävdar att det var här som Apple’s varumärkesframgångar började. Den utspelar sig vid en odefinierad tidpunkt i framtiden och visar en grupp uttryckslösa män som marscherar in i en tråkig, stor sal. Ljusa idrottsmän stjäl scenen när de springer genom rummet för att förstöra Big Brother-närvaron på storbildsskärmen. När chocken över deras ankomst har passerat presenteras en text: "Den 24 januari kommer Apple Computer att introducera Macintosh. Och du’kommer att se varför 1984 inte kommer att vara som '1984'."

Denna debut byggde på och var framgångsrik på grund av hur viktig gemenskap och tillhörighet är, även bland inte så inkluderande utrymmen som början av teknikindustrin. Apple fick folk att känna att de var en del av något spännande. 

1997 lanserade Apple sin kampanj “Think Different”, skapad av art director Craig Tanimoto. Kampanjen innehöll en serie reklamskyltar och tryckta annonser som bestod av revolutionära ikoner genom förenklade svartvita porträtt. Apples regnbågslogotyp strålade från det nedre hörnet. 

 

Tänk annorlunda

Bildtext: Apple’s framgångsrika “Think Different” kampanj


Företagets typsnitt uppdaterades ännu en gång, den här gången till det humanistiska sans-seriftecknet Gill Sans.

1998 var nästa stora omarbetning för Apple. Logotypen bytte ut sin färgglada display mot dämpade toner och blev genomskinlig och monokrom. Företaget släppte sin första iMac någonsin, Bondi Blue, så logotypen måste återspegla denna utveckling eftersom regnbågen skulle ha stötts mot den himmelsblå datorskärmen. Detta var Apples första stora uppdatering på 22 år.

“Precis som våra produkter och våra kunder fortsätter Apple-varumärket att utvecklas. För att spegla detta har vi gjort några viktiga förändringar av Apple-logotypen och hur vi använder den, och hur vi förväntar oss att vår kanal också ska använda den. Oroa dig inte: Vi har inte bytt ut logotypen, bara uppdaterat den. Vi kommer att fortsätta att återspegla vilka vi är och vad vi står för som företag i samma tidlösa symbol: ett äpple med en bit av det. Vi har dock minskat en del av röran i den ursprungliga designen och uppdaterat vårt sätt att använda färg och ljus. Med andra ord har vi tagit samma standarder för stil och innovation som gör våra produkter och vår design omisskännliga och tillämpat dem på företagets logotyp. Istället för regnbågsränder har vi valt solida färger. Istället för bara en solid färg, en palett av logotypfärger som passar för en mängd olika användningsområden. Enda färger betonar den tidlösa formen på Apples logotyp”. 
.
- Officiellt uttalande från Apple efter deras förändring från regnbågslogotypen till den monokroma
.  

Mindre, men anmärkningsvärda förändringar skedde under de kommande åren. En vattendrypande version av logotypen dök upp 2001. Typsnittet Avenir lades till bland Apples interna favoriter och dök upp i Mountain Lion och iOS 6. Apple presenterade iPod 2003, där Steve Jobs tillkännagav ett nytt “verktyg för hjärtat”. Han uppmanade publiken på scenen i Silicon Valley att föreställa sig “tusen låtar i fickan” och fick samtidigt ytterligare trovärdighet för varumärket. Denna hype har hela tiden varit en del av Apples marknadsföringsstrategi.

“Marknadsföring handlar om värderingar. Det’är en komplicerad och bullrig värld, och vi’kommer inte att få en chans att få folk att komma ihåg mycket om oss. Inget företag är det. Så vi måste vara riktigt tydliga med vad vi vill att de ska veta om oss.” 

- Steve Jobs


År 2013 övergick Apple’s logotypdesign till en tvådimensionell, platt logotyp. Detta gjorde det möjligt att förenhetliga den på olika plattformar. Apple’s varumärke blev konsekvent bland butiksgrafik, hårdvara, handledningsguider och annat. År 2015 övergav företaget Helvetica till förmån för typsnittet San Francisco. Detta implementerades i alla operativsystem och i tryckt material samtidigt som Apple Watch släpptes. Konsekvens är en viktig aspekt för att skapa en varaktig logotyp, vilket förklarar varför basen för Apple’s logotypdesign har varit framgångsrik i årtionden. Förra året ansökte Apple om ett helt nytt varumärke för en mångfärgad ikon med avsikt att sälja varor med den nya logotypen.

 

Pple's klassiskt moderna designfärger

Bildtext: Apple’s klassiskt moderna designfärger


I dag finns Apple’s moderniserade “Millennial” logotyp i tre färger: silver, vitt och svart. 

 

Apples logotyp i svart

Bildtext: Apple’s logotypdesign i svart

 

Dess monokroma attribut kommunicerar utan ansträngning en rak och ärlig estetik. Eftersom det bitna äpplet är allmänt igenkännbart och elegant ledde det oundvikligen till en viss typ av intriger: det vill säga fans och beundrare som söker en outtalad sanning bakom designen. Apple, som ett framgångsrikt företag, symboliserar något som alla vill ta en tugga av. Apple har blivit synonymt med en hög kvalitetsstandard och att sätta ribban högt för framsteg inom tekniken. Biten i sig själv indikerar en särskild typ av överseende med en större konsumtion av ett varumärke som har nått toppen. 

Underhållningen kring bettet är en pågående strävan efter att hitta hemliga betydelser. Medan vi’är här för att beskriva några av dem, kommer vi’att inleda vårt nästa spel. 
 

Teorier om Apples logotyp 
 

Här beskriver vi tre teorier och ber dig välja din favorit. 
Sadie Plant, författare till 1997’s “Zeroes and Ones: Digital Women and the New Technoculture”, var en av dem som undrade om Apple-logotypen var en hyllning till Alan Turing. Turing var den moderna datorns fader och revolutionerade de överlappande områdena matematik, vetenskap och teknik genom sin publikation “On Computable Numbers”. I denna publikation var Turing banbrytande i sin forskning om artificiell intelligens och låste upp tyska krigskoder. Han blev inte erkänd för sitt arbete, riskerade fängelse för grov oanständighet och förnedrades av östrogeninjektioner som skulle bota hans homosexualitet. Till slut bet Turing i ett äpple som han hade spetsat med cyanid och dog den 7 juni 1954. Konspirationsteoretiker trodde att Apple-grundarna tänkte på detta när de letade efter en logotyp och ville hedra Turing för hans bidrag till deras område genom det bitna äpplet. 
 

Apple’s logotyp har kopplats till Edens lustgård, där Eva tog en tugga av den förbjudna frukten som plockades från kunskapens träd, som, om du minns rätt, gav henne gudarnas visdom när hon gav efter för frestelsen. 

 

Apple och Edens lustgård

Bildtext: Apple och Edens lustgård 

Den grafiska designern Thiago Barcelos tillämpade Fibonacci-sekvensen, eller det gyllene snittet, på Janoffs ursprungliga Apple-logotyp. Även om designen inte hänvisade till dessa beräkningar kan logotypen och dess underliggande struktur omedvetet förklara varför Apples varumärke har klarat sig i en snabbt föränderlig bransch. 

 

Apple och det gyllene snittet

Bildtext: Apple och den gyllene radion

: "Apple and the Golden Radio"

 

Designutmaningen Logogenie

 

Logogenie’s tredje generation gratis logotyptillverkare låter dig ange ditt företags bransch och önskad typsnittstyp. Genom tre steg kan du anpassa din logotyp genom ditt företagsnamn och baslinje, eller slogan. Första steget: Ange företagsuppgifter. Branschvalen har ett brett utbud, inklusive byggnation, mode, teknik, wellness, mat, transport med mera. Steg två: välj en logotypmall. Det finns hundratals tillgängliga, och efter ditt val kan du förhandsgranska och ladda ner. Anpassning sker genom obegränsade ändringar. Layout, färgpalett, teckensnitt och symboler kan ändras. Steg tre: En högupplöst nedladdning görs tillgänglig, och i många format. Logotypdesignen är kompatibel med program som Adobe Illustrator och Photoshop. 

 

Logogenies logotyptillverkare

Bildtext: Logogenies logotypmakare
: Skapa din egen logotyp med Logogenies logotypmakare
 

Design av logotyper underlättas genom tydliga flikar till vänster, med alternativ för ytterligare design genom ikoner, detaljer och symboler, färgpaletter och placering. Logogenie’s lättanvända “undo” och “redo” alternativ till vänster möjliggör omfattande experimenterande. Det finns nya alternativ, till exempel alternativet för sociala nätverk, som ändrar storleken för specifika sociala plattformar och underlättar varumärkesarbetet, samt alternativet för exklusivitet, som ger dig rättigheter och kontraktsofferter för upphovsrätt. 

Till höger finns det hjälpsamma verktyget “recenter” för att hålla allt i linje om du väljer att göra det. Bredvid “recenter” verktyget hittar du “help” alternativet, där alla handledningsvideor är lättillgängliga för att hjälpa till med frågor som kan dyka upp under designprocessen. Bland videorna finns en snabb introduktion till hur man använder Logogenie’s designverktyg. Videorna förklarar också hur man ändrar text, tillämpar lämplig användning av färger och gradienter och tips om hur man inkluderar speciella detaljer i logotypdesignen. 

Onlinechatten är tillgänglig när som helst om du har frågor om denna del av spelet. Ha så kul! 
 

Börja designa din logotyp
 

Kolla in våra andra artiklar

x