Börja utforma din logotyp

Tryckning i bokstavsform

Publicerad: 2015-09-30

Letterpress är en tryckteknik som går tillbaka till mitten av 1400-talet. Även om digitaltryck numera är den vanligaste metoden för tryckning, får bokstavstryck en renässans på grund av dess unika känsla, textur och visuella effekter. Denna återupplivning, i motsats till bokstavstryckets användning förr i tiden, ses dock inom konsthantverk, brevpapper, speciella evenemang etc.

Hur fungerar bokstavstryck?

Processen förr i tiden följde en mycket strikt, detaljerad, noggrann och exakt rutin: enskilda metallbokstäver av olika typsnitt och storlekar arrangerades och sattes noggrant ihop för att bilda den text som skulle tryckas; därefter applicerades bläck noggrant över bokstäverna och sedan var de redo att tryckas genom att man tryckte dem. Som alternativ till de enskilda metallbokstäverna används numera fotopolymerplattor, även om det fortfarande finns hantverkare som använder sig av de gamla metoderna. Samtidigt används automatiserade tryckpressmaskiner som alternativ till de handdrivna bokstavsmaskinerna.
 

Tips för att skapa en letterpress-vänlig design:

  • Undvik att använda typsnitt som är för tunna eller har fina detaljer. Under tryckprocessen kan sådana detaljer gå förlorade, så det är bäst att överväga att inte använda dem.
  • undvik att använda mer än 2 eller 3 bläckfärger. Att lägga till ytterligare en färg innebär i själva verket att hela tryckprocessen börjar om från början; varje färg får sin egen platta och trycktid, därför påverkas priset säkert av antalet färger som ska tryckas. Undvik också att överlappa färgerna.
  • Undvik att använda transparens. Detta kan inte reproduceras i bokstavstryck. Det'är antingen färgen jämnt fördelad eller ingen färg alls.

Varför är bokstavstryck dyrare än digitaltryck?

Trots användningen av polymerplattor och automatiserade tryckmaskiner är boktryck fortfarande en mycket komplex och tidskrävande process. Enbart inställningen av maskinen kräver mycket uppmärksamhet och tålamod. Varje färg i en design får en egen platta och varje platta kräver en ny maskininställning, tvätt och färgning. Det tjocka kartongmaterial som används för bokstavstryck är inte heller ett vanligt kort.

Varför välja letterpress?

Letterpress-tryckta produkter är högkvalitativa och lyxiga; de är speciella, de ger en utsökt visuell och taktil upplevelse som gör det svårt för mottagaren att kasta dem. I denna teknikens era, när allt man behöver för att få kontaktinformation är en mobiltelefon och vi till och med har börjat skicka bröllopsinbjudningar via e-post, håller papper verkligen på att förlora mark. Men bokstavstryck kom att visa att ett påtagligt, fysiskt objekt säkert lämnar ett bestående intryck som definitivt kommer att vara fördelaktigt på lång sikt.

Vad erbjuder Funky Print Studio?

Funky Print studio är en familjeägd och driven letterpress-ateljé baserad i Bukarest, Rumänien. Våra tjänster omfattar:

  • Boktryck (vi trycker på en original Heidelberg Platen-maskin från cirka 1960) - kantmålning, rundade hörn, blindtryck, prägling (i motsats till deboss = boktryck); vi tillverkar också våra egna polymerplåtar i huset
  • .
  • Die cutting - skärning av kartongmaterial i vilken form och storlek som helst med hjälp av anpassade stansar
  • .
  • Finishingprocesser - skärning, vikning, perforering, borrning

Vi gör vårt bästa för att återuppliva antika maskiner och tryckprocesser för att skapa imponerande detaljer som kommer att vara värdefulla under lång tid.

Kolla in våra andra artiklar

x