Börja utforma din logotyp

Gratis logotyptillverkare vs. betalda logotyptillverkare: Vilket är bättre och varför?

Publicerad: 2020-09-17

Gratis logotyptillverkare vs betalda logotyptillverkare

De varumärken som behöver logotyper mest är de som inte har råd med avancerade designbyråer. Unga nystartade företag och små och medelstora företag drar mest nytta av varumärkeskännedom och medvetenhet som kommer med väldesignade logotyper, men tyvärr har de de minsta budgetarna för professionell design. På den ljusa sidan har allt detta förändrats under de senaste åren med en ny lösning: betalda och gratis logotypmakare. 

Nuförtiden kan företag med en stram budget använda en logotypframställare online eller en programvara för logotypframställare för att göra sina logotyper själva. Visst krävs det lite kunskap om logotypdesign, men du kan ganska enkelt få några tips genom att surfa på logotypdesignbloggar som våra. Du kan till och med undvika logotypdesign helt och hållet genom att välja en automatiserad tjänst: skriv bara in ditt företagsnamn och svara på några frågor om din bransch, så skapar en logotypgenerator en fungerande logotyp åt dig på några sekunder. 

Logotypframställare lockar småföretag eftersom de bara är en bråkdel av kostnaden för designbyråer... men varför inte bara använda en gratis logotypframställare som inte kostar någonting? Det finns en hel del gratis logotypmakare att välja mellan, så varför bry sig om att betala något alls? 

Som vi förklarar nedan är gratis logotypmakare’inte alltid “gratis,” och du tenderar att få vad du betalar för. I den här artikeln jämför vi gratis logotypmakare med betalda logotypmakare för att se vilka skillnaderna är och vilken du bör välja.

 

Gratis logotypmakare: Fördelar och nackdelar

 

När folk pratar om gratis logotyptillverkare hänvisar de till designprogram, ofta online, som låter dig redigera grafik för att skapa logotyper. Mer än bara en öppen designprogramvara erbjuder gratis logotypmakare ofta stöd för nybörjare. De flesta gratis logotypmakare har till exempel mallar — användare som aldrig har designat förut kan välja en befintlig mall och ändra vissa aspekter för att göra den till sin egen. 

Detta användarvänliga tillvägagångssätt är dubbelt lockande för småföretag; de som har begränsade designbudgetar har ofta liten erfarenhet av att designa själva. Dessutom är denna DIY-metod perfekt för personer som har många olika roller — i ett företag med ett företag måste du vara din egen logotypdesigner! 


Pros

 

Priset
 

Den största fördelen med gratis logotypmakare är helt klart att den är gratis. Bokstavligen vem som helst kan bygga en logotyp åt sig själv utan en krona till sitt namn. Företag med små budgetar kan ändå få en bra start och återinvestera sin budget för logotypdesign på annat håll. 

Ofta fungerar gratis logotyptillverkare utmärkt som en språngbräda. Företagen kan skapa en gratis logotyp för att sedan, när de väl har fått lite dragkraft och fyllt på sin budget lite, ha råd att lägga pengar på en bättre och mer professionell logotyp. 


Du kan skapa en fungerande logotyp snabbt
 

Gratis logotypmakare låter dig skapa logotyper nästan omedelbart. Hela processen är utformad för att vara så snabb och smärtfri som möjligt; de’är gjorda för människor som värdesätter bekvämlighet och snabbhet. Du kan välja hur mycket av mallen du vill anpassa och om du inte är kräsen kan du skapa en fungerande logotyp på några minuter — ännu snabbare om du använder en automatisk logotypgenerator.  
 

Mallar gör logodesign enklare


Gratis logotypmakare innehåller nästan alltid mallar, så du behöver aldrig designa från grunden (om du inte vill). För personer med liten eller ingen erfarenhet av logotypdesign är detta oerhört hjälpsamt och öppnar portarna till en hel gemenskap av personer som inte skulle kunna designa på annat sätt. 

Och om du använder en automatisk logotypgenerator behöver du dessutom inte göra någonting alls. Automatiska logotypgeneratorer är ett minimum av ansträngning, för människor som inte vill bry sig om logotypdesign överhuvudtaget. Du behöver i princip bara fylla i ett litet frågeformulär och algoritmen för logotypgenerering kommer att generera en färdig logotyp åt dig. 

 

Minus

 

Du äger inte upphovsrätten

 

Fri logotyptillverkare kan inte gå runt och ge bort licensen till sina egna bilder gratis. De’skulle gå i konkurs. För att förvärva en upphovsrätt till en logotypdesign du’har skapat måste du betala pengar. Och om du inte äger upphovsrätten betyder det att alla andra kan använda exakt samma logotypdesign utan påföljd. Det leder till många problem med originalitet och copycats, vilket vi förklarar nedan. 

 

Ingen originalitet

 

Gratis logotypmakare har färre designfunktioner än betalda logotypmakare. Om du använder en gratis logotypframställare är dina anpassningsmöjligheter mycket begränsade, och de mallar som erbjuds av gratis logotypframställare är mycket färre än de som erbjuds av betalda logotypframställare. 

Vad detta innebär i slutändan är att din logotyp förmodligen kommer att ha ett generiskt utseende. Du är fast med de lagerbilder som redigeraren tillhandahåller, och det är troligt att du inte kommer att kunna lägga till så mycket av dina egna idéer. 
 

Gömda avgifter


Det finns ingen gratis lunch, säger man. Medan vissa gratis logotyptillverkare verkligen är gratis som de utannonseras, är andra mycket svårare. 

Det kan sluta med att du spenderar timmar på att designa din pixelperfekta logotyp för att sedan upptäcka att du måste betala för att ladda ner den. Eller så hävdar de att de är gratis, men alla bra mallar eller anpassningsalternativ är låsta bakom en betalvägg. Ibland levererar de den kostnadsfria logotypdesignen som utlovat, men logotyptillverkarens namn är vattenmärkt över den. Undersök alltid i förväg för att se hur gratis en gratis logotyptillverkare verkligen är. 

 

Begränsade filformat

 

Gratis logotyptillverkare har oftast bara ett eller två alternativ för att ladda ner den färdiga versionen. Om det filformatet inte är det du föredrar kan du stöta på problem när du försöker använda din nya logotyp i tryck, sociala medier eller till och med ladda upp den till din webbplats. 

 

Kopior

 

Eftersom du inte äger upphovsrätten kan ett annat företag använda exakt samma logotypdesign som du och du kan inte stoppa dem. Logotypdesign, och varumärkesbyggande i allmänhet, handlar om att sticka ut — dina kunder ska kunna känna igen ditt varumärke bland dina konkurrenter. Att ha en logotyp som är likadan som alla andras är kontraintuitivt för varumärkesbyggande. 

 

Payed Logo Makers: För- och nackdelar

 

Gratis logotyptillverkare vs betalda logotyptillverkare

 

Ditt andra alternativ är betalda logotypmakare, en solid medelväg mellan dyra designbyråer och gratis logotypmakare. Betalda logotypmakare har mycket gemensamt med gratis logotypmakare: båda är användarvänliga, båda riktar sig till nybörjardesigners, båda använder ofta mallar för att hjälpa nya designers, och båda lägger designkontrollen i användarens händer. 

Den största skillnaden är dock att betalda logotypmakare erbjuder ytterligare funktioner och alternativ till en kostnad. Om ditt mål är att spendera så lite som möjligt på att designa en logotyp kommer de inte att hjälpa dig; men om du tycker att gratis logotypmakare är för begränsande kan du betala en liten summa för de fördelar du behöver — inklusive ägande av din upphovsrätt så att ingen annan kan använda din logotypdesign. 


Pros

 

Full anpassning och originalitet


Betalda logotypmakare ger dig mer kontroll än gratis logotypmakare, inklusive fler redigeringsfunktioner och designalternativ. När du’är en betalande kund har du’rätt till en fullständig uppsättning redigeringsalternativ. Med betalda logotypmakare får du många avancerade effekter som du inte hittar i gratis logotypmakare, t.ex. redigering av mallbilder eller ändring av vissa färger men inte andra. Om du vill prova på logotypdesign och utveckla dina färdigheter ger betalda logotypmakare dig utrymme att växa. 
 

Just lika snabbt och enkelt som gratis logotypmakare


Två av de största fördelarna med gratis logotypmakare är samma fördelar som de flesta betalda logotypmakare: de’är båda snabba och de’är båda användarvänliga. Hela marknaden för logotyptillverkare är inriktad på små och medelstora företag och personer som inte vet så mycket om design; erfarna designers skulle bara använda sin designutrustning för tusen dollar som Photoshop i stället för billigare onlineversioner som enbart är specialiserade på logotypdesign. 

 

Bättre mallar 


Betalda logotyptillverkare tenderar att erbjuda mallar och lagerbilder av bättre kvalitet, om inte annat för att rättfärdiga kostnaden. Medan gratis logotypmakare kan kännas begränsande i vad du kan göra, har betalda logotypmakare fler alternativ och fler vägar att gå. Förutom bättre mallar innebär de fler anpassningsmöjligheterna att du kan redigera samma mall på många fler sätt — vilket öppnar upp exponentiellt fler potentiella logotypdesigns för dig att välja mellan. 
 

Fler leveranser och filformat


Medan gratis logotypmakare erbjuder kanske ett eller två standardfilformat har betalda logotypmakare många alternativ. Du kan inte bara ladda ner din logotyp i olika format som JPG, PNG eller PDF, utan ibland har du också möjlighet att välja specifika filstorlekar. Om du till exempel vill utforma en logobanner för ditt företags Twitter-profil kan du ha möjlighet att automatiskt ändra storleken på logotypen i ett paket för sociala medier. 
 

Köp upphovsrätten 
 

Den största fördelen med betalda logotypmakare är framför allt att du själv kan äga din upphovsrätt. Det innebär att ingen annan än du kan använda din logotypdesign, under påföljd av rättsliga åtgärder. Det’är det enda sättet att garantera att din logotyp är din och endast din. 

Alla den tid du lägger ner på att designa och anpassa din logotyp för att göra den helt rätt kommer inte att gå till spillo. Även om du designar från en mall ger köpet av upphovsrätten dig äganderätt till din version av mallen — vanligtvis när du köper en logotyp på en betald logotyptillverkare tar de ner mallen du använde så att ingen annan kan använda den i framtiden. 

 

Minus


 
Inte gratis. Den uppenbara nackdelen med betalda logotypmakare är naturligtvis priset — även den billigaste betalda logotypmakaren är fortfarande dyrare än en gratis logotypmakare. Det är dock inte så att pengarna du betalar är bortkastade: som vi förklarade ovan betalar du ofta för fler funktioner, mallar av bättre kvalitet, bekvämare filformat och viktigast av allt upphovsrätten. 

Gratis logotyptillverkare vs betalda logotyptillverkare


Slutomdöme


Skillnaden mellan gratis logotypmakare och betalda logotypmakare går i princip ut på följande: gratis logotypmakare kan bara göra så mycket, men om du vill ha alla fördelar med en logotypmakare måste du betala något. Vad du får med betalda logotypmakare är en mer komplett produkt. Det är nästan som om gratis logotypframställare är en testversion av vad betalda logotypframställare erbjuder mot en avgift. 

Gratis logotypmakare är bäst när du startar ett företag utan någonting. De fungerar utmärkt om du behöver en logotyp för ett par månader medan du startar ditt företag, men en generisk logotypdesign från en gratis logotyptillverkare kan bara hjälpa dig så långt. 

Om du’är seriös med ditt företag måste du’köpa upphovsrätten till din logotyp vid ett eller annat tillfälle. Ett framgångsrikt företag kan inte tillåta att vem som helst med tillgång till internet kan stjäla deras logotyp och använda den själv. Som vi sa ovan är ett av huvudmålen med varumärkesbyggande att sticka ut, och förr eller senare kräver det att man juridiskt förhindrar andra från att kopiera dig. 

Självklart är prislappen på gratis logotypmakare ganska lockande. Lyckligtvis, om du inte har mycket att spendera men ändå vill ha upphovsrättsligt ägande och bredden av anpassningsverktyg, kan du använda en billig logotypframställare. Det är det bästa av två världar — du får dina extra funktioner och upphovsrättsinnehav, men betalar ändå betydligt mindre än andra betalda logotypmakare. 

Vår egen Logogenie passar in i denna kategori. Vår lägsta plan låter dig använda vår custom online logo maker för att skapa och anpassa en logotyp som du vill, med vår fullständiga uppsättning mallar, för bara 24,90 dollar. Om du vill äga upphovsrätten kan du köpa exklusiva rättigheter till din logotyp och vi’tar bort mallen från vår webbplats. Varför inte prova gratis för att se om du gillar det — klicka bara här! 


Börja designa din logotyp
 

 

Kolla in våra andra artiklar

x