Börja utforma din logotyp

Den bästa typografin för din logotyp

Publicerad: 2016-11-29
Den bästa typografin för din logotyp

För de flesta företag har varumärkeskännedom blivit synonymt med logotypdesign. De flesta tror dock att när vi pratar om logotyp är allt vi pratar om designen. Detta är dock inte sant. Om sanningen ska fram så består en logotypdesign av såväl strukturen som typografin. Det finns inte en chans att en logotypdesign kan se fantastisk ut om den inte har ett perfekt typsnitt som matchar den. Ett felanpassat typsnitt kan å andra sidan göra att designen helt och hållet blir fel.

Så när du utformar en logotyp är det viktigt att du ägnar lite tanke åt typografin som ska passa till den. Här är några av de bästa typsnitten för typografi som grafiska formgivare har använt för logotypdesign.

Gör din logotyp nu


1. Eames Blacl Stencil


Det här är ett typsnitt som utvecklats av House Industries och som hjälper dig att få den perfekta stencilerade looken för din logotyp utan att gå för långt i detaljerna. Samtidigt har utvecklarna sett till att teckensnittet har en elegant touch och inte verkar rent ut sagt billigt. Typsnittet har utvecklats av Charles Eames och Ray Eames och ger ett utseende med träfinish som ser ut som om det vore designat av en äkta stencil. Enligt utvecklarna har bokstävernas kurvor inspirerats av plywoods kurvor.

2. Rooney

Denna typografi som utvecklats av Jan Fromm är ganska populär bland logotypdesignerna. Dess naturliga kurvor verkar extremt följsamma och kommer därför garanterat att ge ett vänligt tilltal till din logodesign. Det mest fantastiska med detta typsnitt är dess mångsidighet oavsett i vilken storlek det används. När det används som stort typsnitt ser de subtila kurvorna hos seriferna eleganta ut men samtidigt ganska effektfulla. Å andra sidan har de mindre teckensnitten ett mycket mjukgörande utseende. Typsnittet Rooney finns i sex olika storlekar, vilket ger dig olika möjligheter att experimentera. Faktum är att detta till och med fungerar utmärkt som ett tatueringsfont.

3. Hermes

Detta är ett typsnitt som ursprungligen utvecklades år 1995 av Matthew Butterick. Det sägs att teckensnittet inspirerades av en tysk design som leder tillbaka till 1908. Oavsett vad teckensnittet har för ursprung är det definitivt en favorit bland de moderna grafiska formgivarna och används flitigt. Denna design har olika stilar och vikter, vilket bidrar till dess funktionalitet och gör den till ett självklart val för de flesta logotypdesigns.

 

4. Enclave


Typsnittet Enclave designades av James Montalboro, som ville utveckla ett typsnitt som var unikt men samtidigt mycket läsbart. Typsnittet består av stora, grova serifer men med elegant rundade kanter och kurvor som tar bort det hårda från typsnittet och ger det en touch av subtilitet. Det påminner mycket om skrivmaskinsfontet, men tack vare kurvorna ser det mycket chicare och snyggare ut. Det bästa med Enclave är att det ser helt enkelt bra ut oavsett om det används i stor eller liten storlek eller till och med som tatueringsfont.

5. Franklin Gothic

Det här typsnittet utvecklades ursprungligen 1903 och uppdaterades sedan 1980. Den moderna versionen av denna typografi utformades dock 1991 med målet att den ska se bra ut i tryck, på webben eller var som helst där den används. Detta är en av de viktigaste anledningarna till att det är ett idealiskt val för logotyper som kan användas i olika medier. Det här är känt som Grotesque i USA och toppar listorna när det gäller typografi för logodesign.


6. Mrs Eaves


Det här typsnittet har verkligen ett ganska okonventionellt namn. Detta är dock ett mångsidigt typsnitt och utvecklades av Zuzana Licko. Utvecklaren har erkänt att designen är en modern tolkning av det typsnitt som användes av skrivpionjären John Baskerville. Typsnittet har faktiskt fått sitt namn efter hans hustru vars flicknamn var Sarah Eaves. Oavsett om du använder det i versaler eller som textfält har det här typsnittet en global dragningskraft och är ganska populärt.

Logotypdesigners över hela världen står för dessa typsnitt och har använt dem gång på gång i sina designer. Även om andra logotyper är populära är dessa säkert de heta favoriterna.
 

Gör din logotyp nu

 

Kolla in våra andra artiklar

x